Acidóza – acidobazická rovnováha- prekyslenosť,
Čo to vlastne je a ako sa určuje ?
Aký má vplyv na náš život?
Odborne acidóza je zvýšená kyslosť v našej krvnej plazme.
Hovoríme o nej keď Ph krvi, ktorá sa vracia od srdca poklesne pod 7.36Ph.
Rozoznávame dva typy acidózy –metabolickú a respiračnú.
Dôležité je zamerať sa na kyslosť nášho vnútorného prostredia.
Prekyslenie je stav v našom tele v dôsledku kyselinotvornej stravy.
Dnešná strava je u väčšiny ľudí kyselinotvorná, pretože fungujeme rýchlo, stále sa ponáhľame.
Ideálny pomer je jesť denne 80percent zásaditých potravín a 20percent kyselinotvorných. Prekyslenie nie je iba moderná teória, je to dlhodobý stav našom tele, ktorý si vyberá svoju daň. A tá je nasledovná:
Únava, vyčerpanosť, časté zápchy, časté zápaly a aj skryté zápaly, alergie, vypadávanie vlasov, zlá pokožka, ekzémy a mnoho ďalších neduhov. Tieto bunky v kyslom prostredí rastú a spôsobujú chronické a až onkologické ochorenia.
Ja sa zameriavam a poprosím aj vás zamerajme sa na prevenciu pred prekyslením.
V potravinách ukladám nákup ja do košíka, tak si vyberám zásadité potraviny
- baklažán
- brokolica
- bylinky
- cesnak
- cibuľka jarná
- cukina
- cvikla
- čakanka
- čierny koreň (hadí mor španielsky)
- endívia, čerstvá (šalát)
- fazuľa biela, sušená
- fazuľka, skorá, struky
- fenikel
- hríby (dubáky)
- chren
- kaleráb, buľvový
- kapusta hlávková biela
- kapusta kyslá
- karfiol
- klíčky/výhonky
- kuriatka (huby)
- mangold
- morské riasy
- mrkva
- petržlen
- pór
- púpava
- rebarbora
- reďkev biela
- reďkev čierna
- reďkovka
- šalát hlávkový
- šalát ľadový
- špenát, čerstvý
- tekvica
- topinambury
- uhorky, surové
- zeler stonkový
- zemiaky
- cibuľa
- hrášok zelený
- kapusta hlávková červená
- kel hlávkový
- kel kučeravý
- paprika
- rajčiaky
- šampiňóny
- špenát, varený
- valeriánka (poľný šalát)
Tento krok uplatňujem v praxi pri nákupe potravín.
Pridajme dôkladne do nášho životného štýlu pitný režim/čistá pramenitá voda s citrónom, aj keď je kyslý vytvára zásadotvorné prostredie v tele/.
Bylinkové čaje, jeden z nich predsa len odporúčam, je veľmi zdravý, čistiaci, zasadotvorný, chutí fantastický, vďaka nemu sa cítim lepšie a z jedného sáčika si spravím 0,7l -1liter bylinkového čaju bez konzervantov.
Denný pohyb, relax a zdravý optimizmus a dobrá nálada kľúč k dlhovekosti- večnej mladosti.