Acidóza – acidobazická rovnováha- prekyslenosť,

Čo to vlastne je a ako sa určuje ?

Aký má vplyv na náš život?

Odborne acidóza je zvýšená kyslosť v našej krvnej plazme.

Hovoríme o nej keď Ph krvi, ktorá sa vracia od srdca poklesne pod 7.36Ph.

Rozoznávame dva typy acidózy –metabolickú a respiračnú.

Dôležité je zamerať sa na kyslosť nášho vnútorného prostredia.

Prekyslenie je stav v našom tele v dôsledku kyselinotvornej stravy.

Dnešná strava je u väčšiny ľudí kyselinotvorná, pretože fungujeme rýchlo, stále sa ponáhľame.

Ideálny pomer je jesť denne 80percent zásaditých potravín a 20percent kyselinotvorných. Prekyslenie nie je iba moderná teória, je to dlhodobý stav našom tele, ktorý si vyberá svoju daň. A tá je nasledovná:

Únava, vyčerpanosť, časté zápchy, časté zápaly a aj skryté zápaly, alergie, vypadávanie vlasov, zlá pokožka, ekzémy a mnoho ďalších neduhov. Tieto bunky v kyslom prostredí rastú a spôsobujú chronické a až onkologické ochorenia.

Ja sa zameriavam a poprosím aj vás zamerajme sa na prevenciu pred prekyslením.

V potravinách ukladám nákup ja do košíka, tak si vyberám zásadité potraviny

  •  baklažán
  •  brokolica
  •  bylinky
  •  cesnak
  •  cibuľka jarná
  •  cukina
  •  cvikla
  •  čakanka
  •  čierny koreň (hadí mor španielsky)
  •  endívia, čerstvá (šalát)
  •  fazuľa biela, sušená
  •  fazuľka, skorá, struky
  •  fenikel
  •  hríby (dubáky)
  •  chren
  •  kaleráb, buľvový
  •  kapusta hlávková biela
  •  kapusta kyslá
  •  karfiol
  •  klíčky/výhonky
  •  kuriatka (huby)
  •  mangold
  •  morské riasy
  •  mrkva
  •  petržlen
  •  pór
  •  púpava
  •  rebarbora
  •  reďkev biela
  •  reďkev čierna
  •  reďkovka
  •  šalát hlávkový
  •  šalát ľadový
  •  špenát, čerstvý
  •  tekvica
  •  topinambury
  •  uhorky, surové
  •  zeler stonkový
  •  zemiaky
  •  cibuľa
  •  hrášok zelený
  •  kapusta hlávková červená
  •  kel hlávkový
  •  kel kučeravý
  •  paprika
  •  rajčiaky
  •  šampiňóny
  •  špenát, varený
  •  valeriánka (poľný šalát)

Tento krok uplatňujem v praxi pri nákupe potravín.

Pridajme dôkladne do nášho životného štýlu pitný režim/čistá pramenitá voda s citrónom, aj keď je kyslý vytvára zásadotvorné prostredie v tele/.

Bylinkové čaje, jeden z nich predsa len odporúčam, je veľmi zdravý, čistiaci, zasadotvorný, chutí fantastický, vďaka nemu sa cítim lepšie a z jedného sáčika si spravím 0,7l -1liter bylinkového čaju bez konzervantov.

Denný pohyb, relax a zdravý optimizmus a dobrá nálada kľúč k dlhovekosti- večnej mladosti.